Ombouwen oud model damixa 54 / 50 of 70 met de 23486.00

Ombouwen oud model damixa 54 / 50 of 70 met de 23486.00

U bent in het bezit van een Damixa eenhendel keuken kraan welke aangeschaft is voor 2003. U heeft last van een druppende kraan en wilt deze herstellen. Hoe werkt dit en wat heeft u nodig? In deze handleiding laten wij u stap voor stap zien wat u moet doen en welke onderdelen daar voor nodig zijn.

Stap 1

Verwijder het blauw / rood gekleurde dopje uit de hendel , Let op, het is niet erg als deze beschadigd raakt, u krijgt een nieuwe bij de meeste reparatiesetjes.

Stap 2

Draai het imbusboutje los dat verborgen zit onder het blauw rode dopje. u kunt hier een 3mm imbussleutel voor gebruiken, deze wordt ook weer meegeleverd bij de meeste reparatiesetjes.
 

Stap 3

 Wanneer u de hendel eraf heeft getilt ziet u het binnenwerk zitten.

Stap 4

U kunt nu de afdekkap en de gekartelde ring verwijderen. u kunt de kap eenvoudig eraf "wippen" en vervolgens de kapbevestigings ring verwijderen door deze bij de inkeping naar buiten te buigen. Zoals u ziet hoort de ring onder de kap gespleten te zijn!

Stap 5

Nu komt u de grote messing moer tegen welke u met een grote waterpomptang los kunt maken, uiteraard is een passende bahco ook goed. Deze moer kan behoorlijk vast zitten. Wanneer hij niet los wil is het handig om de moer te laten "schrikken" dat doet u door met een hamer tegen de steel van de waterpomptang / bahco te tikken. (zet wel even de kraan goed vast van onder het aanrecht, dat kan met een sleutel 13)

Stap 6

Nu de moer er af is zite u het binnenwerk (kogelmenger) zitten. Deze kunt u er nu uithalen door hem naar boven uit de kraan te trekken.

Stap 7

Het binnenwerk betaat uit de volgende delen, een sluitring, witte kap, vlakke ring, een conisch rubber en een kogelmenger.In dit voorbeeld gaan wij ze echter vervangen voor het nieuwe model kogel en zullen hiebij onderdelen 23486.00 gebruiken.

Stap 8

Wanneer u nu in de kraan kijkt ziet u een metalen ring met 2 nokjes. In dit voorbeeld verwijderen wij deze om plaats te maken voor het nieuwe type kogel. Ook ziet u nu de ventielrubbers zitten, deze halen we er ook uit.

Stap 9

De te verwijderen onderdelen zijn er nu uit, zoals u ziet betreft dat 1 metalen ring met nokjes en 2 veertjes met rubbers.

Stap 10

Nu gaan we beginnen met het plaatsen van de nieuwe onderdelen. Zoals u ziet zijn de ventielrubbers nu 1 geheel, dit waren een losse veer en rubber zoals in de vorige stap. Verder zit er een zakje vet en 2 staafjes in het setje, deze 3 delen heeft u nodig voor de montage.

Stap 10-A

 Gebruik het staafje met het schuurpapierte om de schachtjes waar de oude rubbers en veertjes uitkomen op te schuuren. Dit doen we om alle kalkspoeren we te halen.

Stap 10-B

Gebruik het 2e staafje om de nieuwe ventielrubbers te plaatsen, u moet de ring aan de onderzijde invetten met het bijgeleverde kranenvet

Stap 10-C

Gebruik het 2e staafje om de nieuwe ventielrubbers te plaatsen, u moet de ring aan de onderzijde invetten met het bijgeleverde kranenvet

Stap 11-A

Gebruik het 2e staafje om de nieuwe ventielrubbers te plaatsen, u moet de ring aan de onderzijde invetten met het bijgeleverde kranenvet

Stap 11-B

Nu de kogel 13080.00 is ingevet kan deze geplaatst worden. Het nokje op de metalen ring moet in de inkeping geplaatst worden, dan zit de kogel goed.

Stap 11-C

Draai nu de moer op de kraan zodat de kogel op zijn plek blijft. De reparatie van de lekkage is nu voltooid. 
We kunnen nu de kraan weer in elkaar zetten.

Stap 12-A Optioneel

De volgende stappen zijn optioneel. hierbij plaatsen we een temperatuur begrenzer / water besparing

Voor de temperatuurbegrenzing hebben we 3 onderdelen zoals hiernaast afgebeeld (deze zijn te bestellen met nummer 23517.00 ) Ze worden bij het setje 23486.00 meegeleverd

Stap 12-A Optioneel

Plaats de geleider door deze een kwartslag te draaien (hiervoor is een uitsparing in de kogel)

Stap 12-B Optioneel

Na het draaien ziet de het er uit zoals hiernaast afgebeeld.

Stap 12-C Optioneel

Plaats nu de ring hieromheen zoals hiernaast afgebeeld.

Stap 12-C-1 Optioneel

Naast de witte zijn er ook zwarte hendelgeleiders, deze beperken de doorstoming van de kraan. plaats deze om het palletje van de kogel zoals hiernaast afgebeeld. De besparing is nu geplaatst, nu kunnen we de kap en de hendel terugplaatsen.

Stap 13

Nu kunnen we de kapbevestigingsring terugplaatsen.

Stap 14

De kap kunt u er gewoon opklikken, deze wordt vastgehouden door de ring

Stap 15

Als laatste plaatsen we het nieuwe blauw / rode dopje en de kraan is weer als nieuw!